Τι είναι?

Το Kinesiotaping είναι ένα θεραπευτικό μέσο το οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στο χώρο του αθλητισμού, καθώς για πολλά χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη αλλά και την αποκατάσταση αθλητικών – μυοσκελετικών κακώσεων. Πρόκειται για μια τεχνική περίδεσης που έχει ανακαλυφθεί και εξελιχθεί από τον Ιάπωνα Χειροπρακτικό Dr. Kenzo Kase με  σκοπό να ανακουφίσει τον πόνο και να διευκολύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης, προσφέροντας παράλληλα στήριξη και σταθερότητα στους μύες και τις αρθρώσεις  χωρίς να περιορίζεται το εύρος κίνησης του σώματος.

Πώς λειτουργεί?

Το Kinesiotape είναι μια ελαστική διατεινόμενη ταινία η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, εφαρμόζεται από  θέση διάτασης του στοχευόμενου μυός. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν φέρει κάποια φαρμακευτική ουσία αλλά δρα μέσω της ιδιότητάς της να διατείνεται έως 120-140% του αρχικού της μήκοkt-effectsυς. Μετά την εφαρμογή της στο σώμα και κατά την επαναφορά της στο αρχικό της μήκος, η ταινία ανυψώνει ελαφρά το δέρμα δημιουργώντας μικρές πτυχές (δερματοπτυχώσεις). Ο χώρος που δημιουργείται κάτω από το δέρμα διευκολύνει την αιματική ροή και την κυκλοφορία της λέμφου αποκαθιστώντας τη φυσιολογική μυική λειτουργία, ενώ αποσυμπιέζει τους υποδοχείς του πόνου οδηγώντας στον περιορισμό του.

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει?

Η μέθοδος λειτουργικής περίδεσης Kinesiotaping μπορεί να επιδράσει σε διαφορετικά συστήματα του σώματος όπως το κυκλοφορικό/λεμφικό, το νευρικό, μυικό και περιτονιακό σύστημα καθώς και στις αρθρώσεις. Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας (αίσθηση και ικανότητα ισορροπίας), τη μειωμένη μυική κόπωση, τη μυική ενίσχυση και ενεργοποίηση, τη μείωση του οιδήματος και βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας, τη διόρθωση λανθασμένων κινητικών προτύπων και βελτίωση της στάσης του σώματος.  Έτσι, οι περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν οι ιδιότητές του Kinesiotape ποικίλουν:

 • Ενεργοποίηση ενός υγιούς μυικού συστήματος για την καλύτερη εκτέλεση αθλητικών δραστηριοτήτων
 • Υποστήριξη ενός ασθενή για τη συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Μείωση του οιδήματος και ενίσχυση μυών που έχουν ατονήσει σε μετεγχειρητικές ή μετατραυματικές καταστάσεις
 • Θεραπεία ουλών και ινώσεων

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες παθήσεις ή επώδυνες καταστάσεις όπου η λειτουργική περίδεση Kinesiotaping παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα:

 • Αυχενικό σύνδρομο
 • Οσφυαλγία
 • Επικονδυλίτιδα, τενοντίτιδα
 • Μυικές θλάσεις, συνδεσμικές κακώσεις
 • Διαστρέμματα
 • Πόνοι μυών και αρθρώσεων
 • Χονδροπάθεια επιγονατίδας, επιγονατιδομηριαίος πόνος
 • Αιμάτωμα, οίδημα, λεμφοίδημα

Με εξαίρεση ελάχιστες αντενδείξεις και προφυλάξεις χρήσης (ανοιχτές πληγές, κακοήθειες, μολύνσεις, ευαίσθητο ή ερεθισμένο δέρμα, εγκαύματα), η περίδεση Kinesiotaping όταν εφαρμόζεται στοχευμένα και με ορθό τρόπο, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στη διάθεση του φυσικοθεραπευτή για την αντιμετώπιση επώδυνων καταστάσεων και τη διευκόλυνση της διαδικασίας επούλωσης του τραυματισμένου ιστού.